Ma 2024. július 24. szerda, Kinga és Kincső napja van.

,,Társadalmi szerepvállalás erősítése Nyírteleken”

Együttműködő partnerek: Nyírteleki Általános Iskola, Nyírteleki Civil Centrum, Nyírteleki Polgárőr Egyesület, Nyírteleki Sport Egyesület, Nyírteleki Szociális Szolgáltató Központ
Egyesületünk évek óta jelen van Nyírtelek településen, így egyrészt a tapasztalataink, másrészt az ott élők visszajelzései alapján határoztuk meg elérni kívánt céljainkat.
Általános célunk többek között a társadalmi együttélés erősítése, a generációk közötti együttműködés és kapcsolat javítása, a társadalmi felelősségvállalás és társadalmi
szolidaritás megerősítése, a családok összetartása. Új közösségeket szeretnénk létrehozni, ami illeszkedik a helyi igényekhez, ebből kifolyólag pedig a szervezett programok számát is szeretnénk növelni. Pozitív példákkal segítjük az itt élő családok életét, illetve ösztönözzük a fiatalokat a családalapításra.

A tervezett programokba bekapcsolódó fiatalok, szülők, idősek körében erősödik az egymás iránti elfogadás, csökkennek az előítéletek, új ismeretségek, barátságok alakulnak ki, új kihívásokkal nézhetnek szembe, tapasztalatokat gyűjthetnek. A közösségi szolgáltatások folyamatos igénybevételével az egyénen kívül a családokban is
pozitív hatások, pozitív életképek jelentkeznek. A közösségépítő rendezvényeink, eseményeink, a programok eseti vagy időszakosan ismétlődő megszervezése a projektben
résztevő célcsoporttagok számára fontos részét képezné programunknak. Ezeken a kulturális programokon igyekszünk megerősíteni a családokban meglévő összetartozás érzését, megtanítani őket a tudatos egymásra figyelésre, a társadalmi különbségek csökkentésére.

KOR-TÁRS klub keretében támogatjuk a generációk közötti együttműködéseket. A település rendezvényein önkéntes sátorral kívánunk megjelenni az önkéntes tevékenység
népszerűsítése érdekében. Csoportos beszélgetések alkalmával „Családi-körben” lehetőséget nyújtunk a családoknak, hogy gyermekeik nevelésével kapcsolatosan felmerülő
bármilyen probléma esetén szakember segítségét kérhessék. A csoportos beszélgetések lehetővé teszik, hogy a szülők egymástól is tanulhassanak, egymással is megoszthassák
tapasztalataikat. Családi, párkapcsolati mediációs lehetőséget nyújtunk képzett szakemberek bevonásával, a párok közötti, illetőleg a szülők és gyermekeik közötti, a generációk közötti vagy egyéb családon belüli konfliktusok feloldása érdekében. Céljaink között szerepel a fiatal korosztály felelős párkapcsolati attitűdjének támogatása: kamasz fiataloknak szóló szemléletformáló csoportfoglalkozások a férfi-női kapcsolatokkal, családtervezéssel kapcsolatos kérdésekben.

A családi életre nevelés előadásokkal igyekszünk a 14-15- 16 éves korosztályt felkészíteni a tudatos párválasztás, gyermekvállalás és nevelés felelősségteljes vállalására.

A projekt által meghatározott célok és feladatok teljes mértékben, összhangban állnak szervezetünk céljaival.

 

 

 

Szentírás hangosolvasási verseny

„ Ismerd meg a Szentírást!”

A Szent Anna Katolikus Általános Iskola szervezésében zajlott a Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye első Szentírásolvasó hangosolvasási versenye Nyírteleken, 2018. november 7-én - hagyományteremtő szándékkal. Három korcsoportban mérhették össze tudásukat a diákok a zsűriző bizottságok előtt, melyeknek meghívott tiszteletbeli tagjai Molnár Katalin EKIF Főigazgató Asszony, Malik Péter evangélikus lelkész, Tomka Magdolna Segítő Nővér és Gerhes József hittanár, koordinátor voltak.

 

 

KI MIT TUD tehetségkutató vetélkedő a görögkatolikus gyermekvédelemben

2018. december 4.-én a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szervezésében került megrendezésre tehetségkutató versenyünk, a KI MIT TUD döntője.

Minden évben megbizonyosodhatunk arról, hogy milyen sok tehetséges gyermekünk van. Büszkén és időnként könnyekig meghatódva néztük a színvonalas produkciókat. A kollégák időt és energiát nem kímélve készítették fel a gyerekeket, akik várakozáson felül teljesítettek és minőségi produkciókkal hálálták meg a felkészítő pedagógusoknak és a nevelőszülőknek a munkáját. A 21 produkció között volt vers, ének, színdarab, mesefeldolgozás, tánc és egyéb (ének-és ritmus gyakorlat) kategória is. 

 

2018.12.06. Tiszadobi Mikulásnapi ünnepség

Tiszadobon, Mikulás ünnepségen vett részt egyesületünk a helyi közösségi házban. A településen élő hátrányos családok gyermekei számára érkezett a Mikulás és hozott ajándékokat. A gyermekek cserébe műsort adtak elő. Énekeltek, mesét mondtak, majd átvették a csomagokat. Nagyon jó hangulatban telt a délután, ünnepi hangulatot csempészve a gyermekek és felnőttek hétköznapjaiba.

 

2018.12.14. Karácsonyi műsor az idősek otthonában

Nyírteleken az Idősek Otthonában a Nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola tanulói  karácsonyi műsorral kedveskedtek az ott lakó időseknek. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület karácsonyi asztaldísszel ajándékozta meg karácsony alkalmából az otthonban élőket. Nagy örömmel fogadták az ajándékokat. 

 

2018.12.14. Környezettudatos karácsony

2018.12.14. A Nyírtelki Kastélykert Óvoda és Bölcsődében került megrendezésre az intézményben már szokássá váló környezettudatos karácsony. Kézműves foglakozással kezdődött a nap, a kicsik és nagyok segítséggel karácsonyi üdvözlőlapokat, díszeket készítettek maradék papírdarabokból. Volt lehetőség só-liszt gyurmából karácsonyfadíszeket gyurmázni, illetve a műanyag palackokat újra hasznosítva madáretetőket állítottak össze. Ezeket nagy örömmel helyezték ki a gyerekek az udvaron álló fenyőfára. Kókuszgolyókat gyúrtak, majd a gyermekek egyik nagy kedvencével, a Vidám Manók együttes fellépésével zárult a nap.

 

T-FORG TRANS KUPA  Teremlabdarúgó – torna

2019. január 25-27.

Egy különleges, háromnapos teremlabdarúgó kupát hívott életre az ibrányi T-Forg Trans Kft., akikhez közel áll a labdarúgás. Az I. Országos T-Forg Trans Kupa teremlabdarúgó torna helyszíne a nyíregyházi Continentál Aréna volt 2019.január 25-27 között. A háromnapos eseményen négy megyéből 32 csapat lépett pályára. A szervezők gálamérkőzésekkel és színvonalas kiegészítő programokkal készültek.

 

 

ADOMÁNYGYŰJTÉS

A SEGÍTŐKÉZ 2003 SZOCIÁLIS EGYESÜLET az év bármely időszakában gyűjti és fogadja az adományokat és gondoskodik arról, hogy a felajánlások a megfelelő helyekre kerüljenek.

 

2019.04.26. Szövegértési verseny

2019.április 26-án a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában egyházmegyei szövegértési verseny megrendezésére került sor. A Humán munkaközösség hagyományteremtő céllal indította el hat ével ezelőtt a „Jöttem, láttam, értem „című szövegértési versenyét. Évről évre nőtt a jelentkezők száma, de az idei tanévben „rekordot” döntött. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy immár   két megye 15 iskolájából  137 tanuló vett részt. A délutáni programot az intézmény igazgató - helyettes asszonya, Szilágyiné Beregszászi Erzsébet  kedves, köszöntő szavaival nyitotta meg, majd az iskola egyik tehetséges szavalója, Maxa Márk gyönyörű verssel köszöntötte a vendégeket. Az ünnepélyes megnyitó után a versenyző diákok felügyelő tanáraikkal elvonultak a tantermekbe, ahol legjobb tudásuk szerint megoldották a feladatokat. A verseny után a gyerekeket üdítő és frissen készített szendvics, pogácsa várta az iskola ebédlőjében, melyet a „ Segítőkéz 2003” Szociális Egyesület biztosította. Míg a tantermekben folyt a feladatlapok javítása, értékelése, a tanulók ismerkedtek, beszélgettek, játszottak egymással. Az összeszokott, jól szervezett csapatmunka eredményeként már a délután folyamán megszületett a várva –várteredmény,s kihirdetésre kerültek a versenyen résztvevők legjobbjai.                                                                                                             

A könyvjutalmakon túl , minden versenyző emléklapot, ajándék tollat és csokoládét kapott.

 

2019. Varjúlaposi koszorúzás

2019. május 3-án immár 10. alkalommal került megrendezésre Varjúlaposon a Holokauszt áldozataiért tartott megemlékezés. Az emlékműsort Rosenfeld Dániel kántor úr nyitotta meg, aki a zsoltárokból énekelt. Ezt követően  a Szent Anna Katolikus Általános Iskola 7/b osztályos diákjai Ádám Evelin és Kozák Zoltán adtak elő egy megható verset. A gyerekek műsora után Kertész Gábor, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség korábbi elnöke idézte fel saját tapasztalatai alapján a megélt sok szenvedést. A megemlékezés zárásaként a résztvevők elhelyezték a koszorúikat. Nyírtelek Város Önkormányzatának koszorúját Szekeres József polgármester úr, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő úr, dr. Bartovics Norbert jegyző úr és Láda Júlia, a Nyíregyházi Járási Hivatal képviseletében. A Nyíregyházi Zsidó Hitközség képviseletében Kertész Gábor úr, Farber György elnök úr és Rosenfeld Dániel kántor úr a zsidó szokásoknak megfelelően elhelyezték az emlékműre a megemlékezés kövét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Nyíregyházi Járási Hivatal koszorúját Láda Júlia helyezte el. A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis Bázisparancsnokság Nyírtelek alakulásának képviseletében Miklósi László bázisparancsnok-helyettes őrnagy úr és Greksza János főtörzsőrmester úr koszorúzott. Nyírtelek Város Intézményeinek nevében a koszorút a Szent Anna Katolikus Általános Iskola Intézményvezetője Horváth - Bócsi Irén, a Nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde óvodavezetője Czipó Józsefné, a Nyírteleki Szociális Szolgáltató Központ Intézményvezetője Pál Istvánné helyezték el.  A Varjúlaposi Polgárőr Egyesület képviseletében a megemlékezés virágait Dankóné Szóláth Zsuzsanna és Drabancz Józsefné helyezték el. A Nyírségi Életút Egyesület koszorúját Szlovenszki Lászlóné helyezte el. A Nyírfa Nyugdíjas Egyesület koszorúját Németh Jánosné és Sztopczki Béláné helyezte el. Az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület koszorúját Kerbel Imréné és Zelerik József helyezte el. Az Összefogás Nyírtelekért Egyesület képviseletében Magyar László és Krajnyák Sándor helyezett el koszorút. A koszorúzást követően Rosenfeld Dániel kántor úr mondott imádságot a halottakért és megszólaltatta az ősi zsidó hangszert, a sófárt. A nagy szél ellenére is sokan eljöttek megemlékezni a holokauszt áldozataiért.

 

 

Családi nap a Nyírteleki Kastélykert óvodában

2019.05.21-én megrendezésre került Nyírtelken a Kastélykert Óvodában a Fák és Madarak napján egy családi napi rendezvény. A délelőtt folyamán a gyerekek néptáncbemutatót tartottak, mely igazán színvonalas volt. A családoknak lehetőségük volt kipróbálni az íjászkodást, mely az íjász bemutatót követte. A gyerekek és felnőttek egyaránt nagyon élvezték. Az óvoda udvarára egy jurtát állítottak fel, ahol régi ősmagyar történeteket meséltek a gyerekeknek, és vizuálisan bepillantást nyerhettek az ősmagyarok életébe, szokásaiba. Emellett a kézműveskedni vágyók az emeleten élvezhették a gyöngyfűzés, rajzolás, színezés és festés szépségeit.

A családi napunk az a program, melynek célja a család és óvoda, valamint a különböző csoportokba járó gyermekek szülei közti kapcsolat erősítése. Az eseményt a Segítőkéz 2003 Szociális Egyesület támogatta.

 

 

Nyírtelek-Belegrádi Óvoda Gyermeknap

2019. 05.23-án megrendezésre került Belegrádon az óvodában, mely a Nyírteleki Kastélykert óvoda tagintézménye egy igazán színvonalas gyermeknap. A Segítőkéz 2003 Szociális Egyesület meglepetésként egy bohóccal támogatta a rendezvényt, és színesítette meg a gyermekek napját. A bohóc lufikból különböző figurákat készített, olyanokat, melyeket a gyermekek szerettek volna látni, illetve haza vinni. Táncverseny is volt, melyet a szülők és gyerekek egyaránt nagyon élveztek. A délelőtt folyamán lehetőség volt a jelenlévőknek kézműves foglalkozásokon részt venni, ahol csillámtetoválást készítettek el az óvónők azoknak a gyerekeknek akik szerettek volna ilyet viselni, illetve gyöngyökből nyakláncokat, karkötőket és fülbevalókat fűzhettek a gyermekek a szülők és óvónők segítségével. Jókedvűen, vidáman, egészségesen elfáradva fejeződött be ez a vidám délelőtt egy finom ebéd után.

 

2019.05.24.

Nyírtelek Szent Anna Katolikus Általános Iskola gyereknap

A Segítőkéz 2003 Egyesület 2019.05.24-én a Nyírtelek Szent Anna Általános Iskola két helyszínén, alsó-és felső tagozatos tanulók részére szervezett gyermeknapi rendezvényt támogatta. A Petőfi úti általános iskolában, a felső tagozaton, ügyességi versenyek, foci, kerékpár, görkori színesítette a palettát. Az alsó tagozaton buborék bemutató, ugrálóvár, trambulin, kézműves foglalkozás várta a gyerekeket.

    A rendezvényen kb. 300 fő vett részt az iskolából. Számukra a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület csokoládét és őszibaracklevet ajándékozott. Minden helyszín nagy sikert aratott. Sikeres, izgalmas rendezvényt valósítottunk meg.

 

 

 

Nyírteleki Kastélykert Óvoda Gyermeknap

2019.05.24-én megrendezésre került a Nyírteleki Kastélykert Óvodában a gyermeknap. Ezen a rendezvényen a gyerekek méltán jól szórakozhattak, ugyanis a délelőtt folyamán elsőként kutyás bemutatót láthattunk, melyet a nyíregyházi Katasztrófavédelem rendőrei mutattak be, igazán mulatságosan. 3 kutyus is bemutatkozott, majd lehetőség volt velük csoportképeket készíteni. A következő program a nyíregyházi tűzoltók által megrendezett bemutató volt, ahol a gyermekek beülhettek a tűzoltó autóba, fényképezkedhettek, majd egy óriás habpartyn vehettek részt., melyet az enyhén hűvös időjárás ellenében is kiváltképp nagyon élveztek. A délelőtt folyamán meglepetés vendégünk Csucsa bohóc volt, aki vidámságával, játékosságával, jókedvével mosolyt fakasztott a gyerekek arcára. Akik pedig ezek mellett a színes programok mellett még mindig vágytak valamire, azok kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Egy finom ebéd után mindenki jól lakva, kellemesen elfáradva térhetett haza.

A Segítőkéz 2003 Szociális Egyesület a rendezvényt támogatta

 

 

Bringa Piknik 2019

Egészség, sport, jó hangulat, szuper társaság. Idén is erről szól a Bringa Piknik!

A tömegsportok közül napjainkban a kerékpározás az egyik legkedveltebb sportág, ezért is jött létre a Bringa Piknik, amely amellett, hogy népszerűsíti a sportot, bemutatja a 2017-ben átadott Nyíregyháza-Tokaj kerékpárutat is, mindezt a biztonságos közlekedés hangsúlyozásával. A névválasztás megalapozza a családias hangulatot is. 2018-ban is már nagyon sok kerékpáros tekerte végig Nyíregyháza – Tokaj közötti távot. Azt a több mint 30 km-t, amelyen 4 megállóból kettőben pihenő állomás, piknik pontok várták a megfáradt bringásokat. Nyírtelek és Rakamaz biztosította a helyszínt ezekhez a frissítő állomásokhoz.

A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület a rendezvény támogatói között szerepelt. A Pikniket szabad felhasználású pénzösszeggel támogatta, melyből programszervezésre, reklámtábla elhelyezésre és rendezvény terjesztésre költöttek.

 

Szatmár – Bereg túra

2019. 06.06. – 2019. 06.08.

Ezen a túrán 30 fő gyermek vett részt, egy nagy busszal indultak útnak. A kenuzás és a kerékpározás mellett ismeretterjesztő előadásokat hallgattak végig a gyerekek. Az út során sokszor megálltak fürdeni is, hogy kicsit lehűsítsék magukat. Az egyik napon egy 30km - es bicikli túrára indultak a gyerekek, melyet igazán élveztek. Időközben megálltak fagyizni, ebédelni is. A Túristvándi Vízimalom volt az úti céljuk, ahol sok - sok érdekességet megtudtak a gyermekek. A kopjafa készítésénél is jelen voltak, és lehetőséget kaptak arra is, hogy kipróbálják a faragást.

Mindenki nagyon élvezte ezt a körutat, élményekkel és természetesen kimerülten tért mindenki haza az otthonába.

 

2019.12.11. Adventi családi délelőtt a nyírteleki Iskola úti Központi Óvodában

2019.12.11. Az adventi családi délelőtt a nyírteleki Iskola úti Központi Óvodában került megrendezésre. Az intézményben már szokássá vált az évek alatt a környezettudatos karácsony. Kézműves foglakozással kezdődött a nap, a gyermekek a szülők segítségével természetes alapanyagok felhasználásából karácsonyi díszeket, fenyőágakból pedig ajtó és asztaldíszt készítettek. Így a gyermekek és szülők lélekben készültek az áldott ünnepekre kellemes karácsonyi dalok kíséretében. A kézműves foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület biztosította.

 

2019.12.13. Adventi délelőtt a Belegrádi Manókert Tagóvodában

2019.12.13. A Belegrádi Manókert Tagóvodában került megrendezésre az intézményben már szokássá váló környezettudatos karácsony. Kézműves foglakozással kezdődött a nap, a kicsik és nagyok segítséggel karácsonyi díszeket készítettek maradék papírdarabokból. Volt lehetőség só-liszt gyurmából karácsonyfadíszeket gyurmázni, illetve a műanyag palackokat újra hasznosítva madáretetőket állítottak össze. Ezeket nagy örömmel helyezték ki a gyerekek az udvaron álló fenyőfára. A kézműves foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület biztosította.

 

2019.12.18. Karácsonyi ünnepség a Petőfi úti Eszterág Tagóvodában

2019.12.18. Karácsonyi ünnepséget rendeztek a Petőfi úti Eszterág Tagóvodában. A kicsik és nagyok közösen készültek a karácsonyi fellépésükre. A korábban betanított Bethlemes játékokat, kis Jézus születésének történetét mutatták be a meghívott családtagoknak. A bemutató előtt a szülőkkel együtt kézműves foglalkozás keretében készítették a királyok, József, Mária, mesélő és az angyalok jelmezét, továbbá a színpad karácsonyi díszletét, melyet a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület ajánlott fel erre a karácsonyi rendezvényre