Ma 2024. május 25. szombat, Orbán napja van.2009. október 1-én megnyitottuk a "Törpicur Gyerekházunkat" Kállósemjénben, amit a "Biztos Kezdet" program keretein belül hoztunk létre. A hátrányos helyzetű településen élő családok gyermekeinek és családtagjainak adunk lehetőséget kötetlen formájú, de fejlesztésre orientált közös játéktevékenységekre, szakemberek bevonásával a korai fejlődést elősegítő foglalkozásokra.

A projekt eredményeként kiemelten kívánjuk kezelni: A programba bevont gyermekek sikeresebb óvodai beilleszkedését, valamint a bevont szülők hatékonyabb, minőségileg jobb színvonalú odafigyelését gyermeke fejlődésére vonatkozóan.

Heti 4 órában lehetőséget biztosítunk a gyermekek képesség kibontakoztató foglalkoztatására egyéni vagy csoportos fejlesztő foglalkozások segítségével. A fejlesztésre egyéni fejlesztési terv alapján kerül sor, melyet minden gyermek esetében fejlesztő pedagógus és klinikai szakpszichológus segítségével készítünk el. 3-5 éves gyermekek esetében Syndelar módszert alkalmazunk, mely az alábbi területek mérésére alkalmas: téri orientáció, vizumotoros koordináció, verbális és vizuális emlékezet, auditív tagolás és differenciálás, vizuális tagolás és differenciálás, szerialitás. A Syndelar fejlesztő program minden esetben a szülő bevonását is igényli napi szinten 15 perces otthoni foglalkozással. A fejlődés nyomon követésére fél évente kontrollvizsgálattal lehetőség van.


Gyerekházunk 2011. december 21-én tartotta a Karácsonyi ünnepséget. A családok által feldíszített fenyőfa előtt felcsendültek a mindenki által ismert jellegzetes karácsonyi dalok, melyeket a kállósemjéni családok együtt énekeltek, majd a gyerekház dolgozók saját készítésű ajándékokkal lepték meg a gyermekeket. A szülők összefogásával pedig ünnepi falatok kerültek az asztalokra, melyet minden család jóízűen fogyasztott.
Bábelőadás a Móricz Zsigmond Színház művészei által

2011. 12.14-én bábelőadást szervezett gyerekházunk, amelyet a Móricz Zsigmond Színház neves művészei adtak elő. Az eseményre ellátogatott a kállósemjén Ficánka Óvoda két nagycsoportja. Az előadást közel 50 gyerek tekinthette meg. A gyerekek izgatottan várták, hiszen nem először találkoztak a művészekkel. A bábelőadás során a gyerekek megtanulhatták, hogy mindenkinek szüksége van egy igaz barátra. A mese a barátságról, az összetartásról szólt. Egy gyermekeknek szóló előadás, mely a pedagógusok és a szülők számára is élvezetes és tanulságos.

2011. december 6-án megérkezett a Mikulás Gyerekházunkba. Idén is izgatott gyermekzsivajtól volt hangos a ház Az elmúlt évhez hasonlóan most is rendhagyó keretek között köszöntöttük a Mikulást. A bábműsor keretein belül, verssel, énekkel kedveskedtünk a Mikulásnak, aki csomaggal készült megjutalmazni a gyermekeinket.

 

A Törpicur Gyerekház 2. éves születésnapja.
A születésnapi ünnepség minden kisgyermek számára nagyon fontos eseménynek számít. Gyerekházunk is kis cipőcskében tipeg-topog, hiszen november 16-án ünnepeltük 2. életévünket családjainkkal, meghívott vendégeinkkel. Délelőtti Törp-bulinkat az édesanyák bábjátéka színesítette, amit már nagyon vártak kicsik- nagyok és persze az édesanyák. Majd a mese után a megterített asztalnál elfoglalva helyeinket felcsendült a mindenki által ismert örökzöld Halász Judit: Boldog születésnapot! című dala, amelyet közösen énekeltünk, míg a tűzijáték csillogó fényében tűnődtünk. Picurkáink a gyertya elfújása után jóízűen nekiláttak a gomba formájú torta elfogyasztásához.

2011. október 19-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészei zenés gyerekdalokkal, mesével kedveskedtek a kicsiknek. Halász Judit kellemes dalai csendültek fel. A vidám ritmusok, a bohókás rímek ezúttal is biztos sikert arattak a kicsik és a nagyok körében egyaránt. A gyerekekkel együtt énekeltek, táncoltak a színészek, amit mindannyian nagyon élveztünk. Az előadás végén vastapssal búcsúztunk el a színművészektől. Élvezetes, tartalmas délelőtt volt.

2011. 09.26-án a Törpicur Gyerekház szervezésében a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház neves művészei látogattak el a kállósemjéni Ficánka Óvodába. Szeptemberben Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című mesejáték került bemutatásra. A gyerekeket bevonva, együtt számolták Lúdas Matyival, hogy hány botütést kap Döbrögi. Galiba a liba (Gosztola Adél) csupa humorral, fordulattal tűzdelte meg a zenés színdarabot. A jól elhelyezett poénok nyomán mindannyiszor gyermek-kacagás és felnőtt hahota futott végig a széksorokon.

 tovabbi_kepek letoltheto-dokumentumok videotar