Ma 2024. június 22. szombat, Paulina napja van.


A projekt címe:
„Hogyan? - Másképp!"

Projektgazda: Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület

Konzorciumi partnerek: Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási Intézet
ÁBRÁND-TEXTIL Kft.
Nyír-Flop Kft.

Együttműködő partnerek:
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata
Közös Kincs Oktatási Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.A projekt keretében az általunk megvalósítandó programok a társadalomba történő visszailleszkedést segítik. A programba bekapcsolódó fogvatartottak, a képzéseken elsajátított ismeretekkel, nagyobb esélyekkel pályázhatnak a különböző munkahelyek betöltésére. A munkaerő piaci reintegrációját segítő módszerek és szolgáltatások alkalmazásának hatására az érintettek hozzájuthatnak a megélhetést jelentő munkavégzés lehetőségéhez. 12 fő részére biztosítunk munkalehetőséget szabadulásuk után. A munkavégzés beépül a családi életformába, követendő szülői mintaként jelenik meg a felnövekvő generáció számára.

A segítő szolgáltatások folyamatos igénybevételével az egyénen kívül a családokban is pozitív hatások, pozitív életképek jelentkeznek. A szakmai képzéseken kívül pszichológiai, konfliktuskezelői, munkaerő-piaci, művészeti, sakk, vers és zenei programokon is részt vesznek.

projektabla

Sajtóközlemény

 

A nyíregyházi Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben tartotta a „Büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak és pártfogó felügyelet alatt állók társadalmi integrációs esélyeinek növelése képzési és foglalkoztatási programokkal” pályázat „Hogyan? – Másképp!” című nyitókonferenciáját október 5-én.

 

Széles Gábor bv. ezredes, bv. főtanácsos BVOP, Rózsahegyi Tamás bv. alezredes, sátoraljaújhelyi intézetparancsnok, Tikász Sándor bv. ezredes, tiszalöki intézetparancsnok köszöntőjét követően egész napos rendezvényen bemutatták a szervezők a pályázati programot, majd több előadás is elhangzott.

 

„Együttműködés szabadulás előtt és után”

„Irány a munka!”

„Tanulás, motiváció”

 

címekkel tartottak vitaindítót a szakemberek. A résztvevőknek lehetősége nyílt az intézet és a helyi Börtön Múzeum megtekintésére is.

 

 

2014.09.30.

Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL

„Hogyan? – Másképp!” című TAMOP-5.6.1.A-11/2-2011-0002 azonosítószámú pályázati program.


Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerében az Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül című pályázat keretében megvalósuló reszocializációs programra 88.410 eFt összegű támogatást nyert a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület. A támogatási konstrukció elsődleges célja a büntetett személyek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése, ezáltal a bűnismétlés veszélyének csökkentése.


A pályázatnak köszönhetően az elmúlt három évben olyan reszocializációs programokat valósítottunk meg a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben, melyek a fogvatartottak társadalomba történő visszailleszkedését segítették.

A projekt keretében képzéseink célja, hogy a programba bekapcsolódó fogvatartottak, a képzéseken elsajátított ismeretekkel, nagyobb esélyekkel pályázhatnak a különböző munkahelyek betöltésére. Hulladékválogató és feldolgozó képzésünket 15 fő, lakás-textil készítő képzésünket 17 fő, munkába állítási képzésünket összesen 28 fő végezte el sikeresen. Projektünkbe a két intézetben több, mint 100 fő fogvatartott került bevonásra.


A „Hogyan? – Másképp!” című TAMOP-5.6.1.A-11/2-2011-0002 azonosítószámú pályázati program 2011.10.01. – 2014.09.30. között került megvalósításra.

 


sajto

Kelet magyarország újságcikk a mentorképzésről.

Elítéltek, fogvatartottak társadalmi beilleszkedésben segít az a program, amelyet a Segítő Kéz 2003 Egyesület dolgozott ki és vezet szociális munkásoknak Nyíregyházán. (2012. február 21.)

 

Az uniós program célja, hogy a börtönviselt emberek a büntetésük letöltése után képesek legyen munkát vállalni és példát mutatni családtagjainak. A beilleszkedéshez segítő mentorokat képeznek, akik a tiszalöki és a sátoraljaújhelyi büntetés végrehajtási intézetben fognak dolgozni.

(Nagyításhoz kattints a képre!)

 

 

 


tovabbi_kepek letoltheto-dokumentumok videotar„Véleményem az angol tanfolyamról

Nagyon jól éreztem magam minden alkalommal, amikor jöhettem angolt tanulni, csak szerintem az idő kevés volt arra, hogy igazán kibontakozzon minden irányba a tananyag, annak ellenek, hogy a tanárunk tökéletesen tartotta az órákat. A tanítási módszereiről csak jókat lehet mondani, közvetlen, érthető és rugalmas órákat nyújtott, ahol mindenki nagyot tudott fejlődni saját magához képest. Összefoglalva nagyon tetszett, csak a tanórák számát keveslem, szívesen részt vettem volna / részt vennék egy hosszabb angol tanfolyamon is, lehetőleg ugyanezzel az oktatóval."


„Véleményem az angoltanfolyamról

A tiszalöki bv. intézetben tartott angoltanfolyamról csak pozitív véleményem van. Minimális negatívumként annyit említenék, hogy egy hosszabb, 9-12 hónapos tanfolyamot jobbnak tartanék. Az órák felépítése tökéletes volt, és a magam részéről örültem annak, hogy több, nyelvtanilag igen fontos fejezetet részletesen taglaltunk. Ez elengedhetetlen a helyes, érthető beszédhez-íráshoz. A tanár közérthetően, élvezetesen adta le az anyagot, a házi feladatok mindig az adott anyagnál pótolták a hiányzó idő miatti veszteséget. A jövőben is szívesen járnék angoloktatásra, akár még civilben is a tanár úrhoz, nagyon sokat tanultam az elmúlt 3 hónap alatt. A tanár urat pedig ajánlani fogom ismerőseimnek, családtagjaimnak, remélem a jövőben még lesz lehetőségem az óráin részt venni."


„Kedves Tanárnő!

Nagyon örülök neki, hogy részt vettem az óráin, rengeteg új dolgot tanultam, mind szókincsben és nyelvtanban egyaránt! Köszönjük szépen, hogy mindig készült nekünk valami meglepetéssel, persze ami a nyelvhez fűződött és ezt próbáltuk meghálálni figyelmünkkel és tanulásunkkal. Nagyon jó volt mindig az óráit látogatni, legalább a büntetésünket kicsit elfeledtük és még tanultunk is! Csak azt sajnálom, hogy ilyen rövid volt, de bízom benne, hogy lesz folytatás és fogjuk tudni folytatni a közös munkát és remélem nem csak szombatonként! Ha lenne lehetőség én biztos jelentkeznék! Kedves Tanárnő! Nagyon szépen köszönjük a munkáját és remélem még részt vehetek egy pár német nyelvóráján!
Köszönjük szépen!"


„Vélemény

A képzés elkezdésekor alig tudtam pár szót németül, hiányosságok voltak a nyelvtanban és nem tudtam fonetikusan beszélni. Már jó a nyelvtani ismeretem és még ha hibás szórendben is, de ki tudom fejezni magam. A TV-ből eddig abszolút semmit nem értettem, már a híreket is megértem. Úgy gondolom, ha lassan is, de megértem és megértetem magam Németországban. Az oktatás egyébként lépcsőzetesen, érhetően, tanulhatóan zajlott, viszont mint minden nyelvet a német szavakat is itthon kell megtanulni, bemagolni. Amit észrevettem, a tanfolyamon résztvevők közül senkit sem zavart, hogy börtönben folyt az oktatás, így ennek továbbra is értelmét látom. Köszönjük a tanárnőnek!"